KpK logo

Kunsten på Kroppen
Tatovering

Fotos af tatoveringer
og præsentation af:
Kai Uwe Faust
Patricia Campos
Marcus Hammer

Om   Kunsten på Kroppen - Adresse mm  - Links - Nyheder og tidligere år -Bl.a. fra Lejre 
Om   Tatovering - Ofte stillede spørgsmål - Historie - Litteratur - Spørgeskema 

Tatoveringens Historie
Europa

Den tradition vi kender i Europa, er mest de såkaldte sømandstatoveringer. Motiver som: Tro-håb-og-kærlighed, hjerter, roser, sømandens grav, etc.


Den typiske forestilling om sømandstatoveringen. En tegning af amerikaneren Norman Rockwell.

Men tatovering i Europa går meget længere tilbage. Faktisk er det ældste bevarede menneske, en mand som blev fundet på grænsen mellem Østrig og Italien - Ismanden - og han var tatoveret. (Læs mere om ham under punktet: Oldtiden). Det var selvfølgelig ikke nogen tilfældighed. Folk har altid været tatoverede i Europa.

Det var almindeligt at Korsridderne fik en tatovering til minde om det korstog de deltog i. Picterne i England er sandsynligvis kaldt netop det, fordi de var tatoverede.

Tatovering i Europa har altid været meget mere end sømandstatoveringen. Det er meget sandsynligt at vikingerne var tatoverede.
På 1100-tallet beskrev araberen Ibn Fadlan et møde med nogle vikinger, hvordan de var meget ubehøvlede, beskidte - og fulde af tegninger på kroppen.

Fra middelalderen til sømandstatoveringen:
Der er meget lidt konkret om hvad folk blev tatoveret med efter vikingetiden (i Skandinavien), men sandsynligvis har det været simple religiøse tegn, så som kors og lignende, fordi religionen spillede en stor rolle i samfundet og hverdagen. Jeg har en meget interessant bog om simple religiøse tatoveringsmotiver i Daghestan som viser hvordan det sandsynligvis har set ud, også i Europa i gamle dage.
Robert Chenciner, Gabib Ismailov & Magomedkhan Magomedkhanov: Tattooed Mountain Women and spoon boxes of Daghestan (Bennet & Bloom Publishers, London 2006 - ISBN: 978-1-80-894881-X)

Her kan du se en kendt danskers tatoveringer - typiske for hans tid.

Kunsten på Kroppen
Rådhusstræde 15 - 1466 København K
33 14 48 26