KpK logo

Kunsten på Kroppen
Tatovering

Fotos af tatoveringer
og præsentation af:
Kai Uwe Faust
Patricia Campos
Marcus Hammer

Om   Kunsten på Kroppen - Adresse mm  - Links - Nyheder og tidligere år -Bl.a. fra Lejre 
Om   Tatovering - Ofte stillede spørgsmål - Historie - Litteratur - Spørgeskema


Forholdsregler                                                       om Ordet Tatovering                                                                Lov om tatovering

Nogle svar til
De oftest stillede spørgsmål om Tatovering.


Her er spørgsmålene:

 1. Gør det ondt?
 2. Hvor gør det mest ondt?
 3. Hvad koster det?
 4. Er det farligt, at blive tatoveret?
 5. Hvad sker der, når jeg bliver ældre?
 6. Hvem bliver tatoveret?
 7. Hvor stammer det at tatovere fra?
 8. Hvad er seneste mode?
 9. Kan jeg komme med mine egne tegninger?
 10. Hvornår kan jeg få en tatovering?
 11. Andre spørgsmål.
 12. Svar på Indkomne Spørgsmål

1. Gør det ondt?

JA! Det gør altid ondt at blive tatoveret. Det er nu engang sådan, at farven bliver frt ind ved at stikke nåle ind i huden.

MEN. Det gør aldrig Så ondt at du ikke kan holde det ud.. Det er meget svært at forklare hvordan det egentlig føles, for det er meget individuelt, og forskelligt fra person til person, fra hvor på kroppen det er, og til og med fra gang til gang. Jo mere afslappet og rolig du er, jo nemmere går det.

Husk altid at smerten er en del af oplevelsen! En tatovering er ikke et simpelt overføringsmærke. Den markerer dig (også) som noget specielt, og som én som har en vis udholdenhed.

Du skal derfor ikke tænke på nogen former for bedøvelse. Og bland aldrig alkohol og tatovering. At være beruset når man bliver tatoveret, er mest en gammel myte - og absolut ikke særlig smart.

Til Toppen af siden

2. Hvor gør det mest ondt?

Det gør mest ondt der hvor du er mest følsom. Det er meget individuelt hvor på kroppen det er.

Du skal ALDRIG spekulere på hvor det gør mere eller mindre ondt, i forhold til hvor du placerer tatoveringen. Smerten er kun forbigående (lige mens nålene stikker). Og det er meget mere vigtigt at du placerer tatoveringen der hvor det føles mest naturligt for dig, og der hvor du helst vil have den. Du skal trods alt nyde den resten af livet. Og så ville det jo være sørgeligt at den sad forkert, blot fordi du var lidt bange.

Til Toppen af siden

3. Hvad koster det?

Prisen er afhængig af den tid det tager, størrelsen, og hvor svær den er at lave. Vi starter ved 800 kr. Tatoveringer som er så store at de skal laves over flere gange, betales pr gang. Alle tatoveringer betales kontant.

Til Toppen af siden

4. Er det farligt, at blive tatoveret?

Nej, det er ikke farligt at blive tatoveret. Vi benytter altid nye, steriliserede nåle, etc. Engangs farver, vaseline, gummihandsker, etc. Du kan altid se at vi bruger dette.

Huden bliver ikke varigt påvirket af tatoveringen. Den hud vi prikker igennem med nålene, skalder af og der kommer et let sår. Du må ikke pilde i såret! Når tatoveringen er helet (helningsprocesses tager ca én til to uger, afhængigt af din evne til at hele), er den beskyttet af et nyt lag hud, og er en del af din krop for resten af livet.

Vi har aldrig oplevet allergiske reaktioner på de farver vi benytter, som alle er specielt beregnet til tatovering, og benyttet i hundredetusindvis af tatoveringer. Hvis du er stærkt allergisk mod det meste, kan vi lave en lille test inden den endelige tatovering.

Til Toppen af siden

5. Hvad sker der, når jeg bliver ældre?

Tatoveringen er med dig, resten af livet. Hvis den er placeret godt på kroppen, vil den ikke forandre sig meget. Selvfølgelig vil den komme til at se ældre ud - ligesom dig selv.

Accepter at du bliver ældre!

Farverne vil ændre sig noget. De bliver en anelse mattere. Streger og linier bliver noget tykkere, og streger som ligger meget tæt, vil have en tendens til at smelte sammen (det er én af grundene til at vi ikke gerne laver "fineline", detalierede tatoveringer). Accepter at en gammel tatovering er en del af din historie. Den skal ikke ændres, eller dækkes over. Og bestemt ikke fjernes, hvis den ellers er OK. Tider og moder skifter. Tatoveringer er permanente.

Til Toppen af siden

6. Hvem bliver tatoveret?

Alle slags mennesker bliver tatoveret. Som vi ser det, er det et ur-instinkt, alle mennesker har, trangen til at blive tatoveret. Det siger vi ud fra det faktum, at tatovering altid har eksisteret. Så langt tilbage vi har spor af mennesker, har vi spor af at de har været tatoverede. I alle samfund over hele jorden, og i alle samfundslag. Selv du vil få en tatovering - hvis du ikke allered har én!

Det kan godt være at alle ikke TØR - men trangen har de. Det er én af grundene til at nogen mennesker reagerer så stærkt imod tatoveringer. De føler dragningen og fascinationen, men det gør dem også bange.

Kik på vores spørgeskemasider, hvor du kan finde meget mere om hvem som bliver tatoveret!

Til Toppen af siden

7. Hvor stammer det at tatovere fra?

Tatovering stammer ikke fra noget specielt sted eller land. Tatovering har været praktiseret så længe der har været mennesker. Alle samfund på jorden har haft sin egen tatoveringspraksis.

For dem som tror på Bibelen, så var det Gud som lavede den første tatovering! Da han satte et mærke på Kain. Kain var en af Adam og Evas sønner, og du kan ikke komme meget længere tilbage i historien end det. Hvis du tager dette lidt billedligt, så var det en tatovering, han lavede. Bibelen indeholder mange henvisninger til tatoveringer.

Kainsmærket var ikke et godt mærke i den historie, men det er irrelevant for billedet. Meningen med billedet, er at få dig til at forså at tatoveringer "går langt tilbage i historien".

Til toppen af siden


8. Hvad er seneste mode?

Tatovering har ikke noget med mode at gøre! Moder skifter. Tatoveringer er permanente (nogle tatoveringer har holdt i flere tusind år (Ismanden, mumierne, osv)). Nogle tatoveringsmønstre har været i brug i hundreder af år.

Hos Kunsten på Kroppen gør vi en dyd ud af at forske i historiske og etniske kulturer for at finde inspiration - og fornyelse. For selvfølgelig har både teknik og udførelse og sammensætning ændret sig. Vi i Kunsten på Kroppen er ikke statiske. Tvært imod gør vi hvad vi kan for at forny os. Både vore evner, og publikums syn på hvad som er muligt.

Det ser nogle gange ud som om hver ny generation tror at de har opdaget denne "nye mode". Vi beklager, men sådan er det ikke! Vi er i besiddelse af avisartikler fra forrige århundrede som også taler om "denne nye mode" som er ved at brede sig (helt ind i aristokratiets kredse!). Måske skyldes denne vildfarelse blot journalisters manglende fantasi og evner til at sætte sig ind i noget nyt, og deres trang til nemme løsninger.

Til Toppen af siden


9. Kan jeg komme med mine egne tegninger?

Ja, du må gerne komme med dine egne tegninger. Vi er endda glade for det, for det giver os nye vinkler, og ny inspiration.

Men vi tatoverer ikke hvad som helst. Og vi vil forbeholde os ret til at sige nej! . Vi tatoverer ikke negative ting, eller politisk reaktionære udsagn. Hvis din tegning er for bitte lille og fuld af gnidrede detaljer, vil vi forenkle den. Din tegning skal være egnet til at blive brugt som tatovering, og det er et helt andet medium end papir. Husk vores motto:

Stort og enkelt - tilpasset og fremhævende kroppen.

Du bliver nødt til at acceptere at en tatovering ikke er en tegning på et stykke papir. Og vi i Kunsten på Kroppen skal faktisk forestille at være eksperterne på netop tatovering. Hos Kunsten på Kroppen forbeholder vi os vor ret til have vor egen mening om tatoveringer. Men til syvende og sidst gør vi det kun for at kunne give dig det bedst tænkelige (sådan som vi ser det!). Så sæt dig ned, klap i, og lad os om det kreative arbejde

Til Toppen af siden..


10. Hvornår kan jeg få en tatovering?

Vi anbefaler altid, at du først kommer og kikker (man-fre 11.oo-18.oo). Hvis du så vil have en tatovering hos Kunsten på Kroppen, skal du bestille tid først. Helst pr telefon 33 14 48 26. Bestil tid i god tid! Husk at du skal være mindst 18 år.

Til Toppen af siden.


11. Andre spørgsmål.

Hvis du har andre spørgsmål, eller kommentarer, er du meget velkommen til at sende os en e-mail (eller bruge telefonen). Benyt skemaet på siden Tilbagemeldinger.

Hvis der viser sig et behov for det, vil vi gerne åbne en diskussionsgruppe. Vi forestiller os i hvert fald at bruge nogle af jeres spørgsmål i fremtidige opdateringer af denne side!

Til Toppen af siden.


12.  Svar på... Indkomne Spørgsmål:

Vi har fået mange spørgsmål om "Hvordan bliver jeg tatovør?".

Vel - der er ikke nogen fastlagt vej man kan gå. Vi vil anbefale at man tager så mange Kunst uddannelser og -kurser som muligt. Så man får en grundig kunstnerisk ballast. Derefter skal man finde en tatovør at stå i lære hos - og det er nok den sværeste del. Og husk samtidig at alle tatovører er forskellige, og arbejder forskelligt. Derfor gælder det om at finde én som er dygtig.

Vi har fået mange spørgsmål som: "Kan I anbefale mig en tatovør i nærheden af hvor jeg bor?"

Nej. Kort sagt. Vi kender ikke alle "lokale" tatovører. Og desuden så arbejder alle tatovører forskelligt. Vi ved at VI laver tingene så samvittighedsfuldt som det er os muligt. Men vi vil ikke tage ansvaret for hvordan andre arbejder. Desuden har vi vor egen stil. Og vi vil ikke stå inde for hvordan andre udtrykker sig. Langt det meste af det som laves af tatoveringer rundt omkring, er rene kopier. De fleste steder finder man nøjagtigt de samme tegninger som hos naboen. Men selvfølgelig er der også undtagelser, og andre som arbejder samvittighedsfuldt og originalt.

 

Det vi vil anbefale, er at man kikker sig lidt omkring. I mange større byer er der flere tatovører. Besøg dem alle sammen, og se hvad og hvordan de arbejder. Vælg så én som svarer til det du gerne vil have. Og én som du føler dig tryg ved.

Husk at tatoveringen skal du have med dig resten af livet. Så det kan godt svare sig at være lidt grundig inden du får den lavet.

Hvis du synes, det er ligegyldigt hvad du får, så betyder det måske ikke så meget, men for alle andre vil vi anbefale at man giver sig lidt tid.

 

 

Vi har også fået enkelte spørgsmål som: "Vil I lave en tegning som forestiller "sådan og sådan" og sende den til mig?"

Nej. Vi laver selvfølgelig ikke tegninger til folk, som de så kan gå ned til en anden tatovør og få lavet. Desuden vil vi ikke stå inde for hvordan en anden tatovør vil udføre vore tegninger. Endelig er vi tatovører - ikke tegnere. Vi har brug for at se den krop tatoveringen skal sidde på, så vi kan lave den, så den passer til personen.

Tilbage til Toppen af siden

Laver I tatoveringer som forsvinder efter 3-5 år?

NEJ. De eksisterer ikke! Det er BLÅLYS som er dukket op i medierne, og efter at der er nogen som ligefrem reklamerer med at lave dem.
Hvordan forestiller I jer at de skulle fungere?

1. Efter 3 år: Puff, så forsvinder den?
2. eller bliver den bare dårligere og dårligere hele tiden?
3. Er der garanti for ren hud efter de 3-5 år? Eller er der i virkeligheden altid spor af at der har været noget?
4. Der er nogen som påstår at de er lavet med specielle pigmenter som optages af kroppen og at de derfor forsvinder. Jeg vil bare sige: Overvej punkterne 1-3 én gang til....

5. Det passer ikke, at den slags tatoveringer findes. Enten er en tatovering lavet ordentligt, og så holder den livet ud (med de forbehold som altid gælder, med at tatoveringen ændres over tid. Den bliver ældre sammen med kroppen. En tatovering er et levende kunstværk, og ikke en død streg på et stykke papir... etc.). Eller også er den lavet dårligt, så den fader ud, og skaller af sammen med det sår som kommer efter et par dage.
6. Henna (eller på engelsk: Mehendi) er noget lidt andet. Det er en æld gammel naturmetode, som efterlader et spor på huden i "et par uger". Men det har ikke noget med tatovering at gøre.

7. Du kan også se på det på denne måde:
HVIS det var noget som kunne lade sig gøre, så ville alle tatovører kaste sig over det, og tilbyde det. Det ville betyde, at vi kunne lave tatoveringerne igen og igen, og tjene masser af penge. Men du finder ikke nogen rigtige tatovører som tror på at man kan lave tatoveringer som forsvinder igen. Så.....

Hvorfor vil du overhovedet overveje dette?
Hvis du er bange for at tage skridtet fuldt ud, og få dig en rigtig tatovering, bør du hellere vente! Eller holde dig til sminke lidt endnu.

Tilbage til Toppen af siden


Erik Reime
Copyright© Kunsten på Kroppen. All rights reserved.
Revised: 10 december 2014.

 

Kunsten på Kroppen
Rådhusstræde 15 - 1466 København K
33 14 48 26