KpK logo

Kunsten på Kroppen
Tatovering

Fotos af tatoveringer
og præsentation af:
Kai Uwe Faust
Patricia Campos
Marcus Hammer

Om   Kunsten på Kroppen - Adresse mm  - Links - Nyheder og tidligere år -Bl.a. fra Lejre 
Om   Tatovering - Ofte stillede spørgsmål - Historie - Litteratur - Spørgeskema


 Kunsten på Kroppen
besøger
Lejre Historiske Forsøgscenter

Forklaringer og teorier
2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 -
2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013

Erik og Colin

Lejre Forsøgscenter
Weekenden 1.-2. Juli 2000


Vi tatoverede udelukkende med rosentorne o.l.
Her sider vi i Jernalderlandsbyen.

Lejre Historiske Forsøgscenter er et meget dejligt sted. Det ligger smukt i landskabet 


Pressemeddelelsen:

 

DET TATOVEREDE OLDTIDSMENNESKE

- På Lejre Forsøgscenter demonstreres gamle tatoveringsteknikker

År 3300 f.Kr., efterår i Alperne og den sidste vandring eller jagt i en knap 50 årig mands liv. Han bar skindklæder og sko foret med græs. Og med sig havde han bue og pil, et pilekogger, en kniv med flintblad, fyrtøj og en økse med blad af kobber. Manden var tatoveret flere steder på kroppen.

Ötzi blev han kaldt, manden som blev fundet i Alperne i 1991. Det mere end 5000 år gamle lig var i en fantastisk velbevaret stand. Ved nærmere undersøgelse af mandens hud, fandt man en række tatoveringer. Flere streger var blevet prikket ind på ryg, knæhaser, lægge og ankler. Ötzi er det ældste kendte eksempel på denne form for kropsudsmykning.

Tatovering som kropsudsmykning er en af de ældste kunstformer og kendes fra det meste af verden. De ældste kendte billedtatoveringer er omkring 2500 år gamle og er tatoveringer af dyr, fundet på Skythiske frosne lig i Sibiriens Altajbjerge. En romersk historiker omtaler i år 297 picterne, (af lat. picti, ofte opfattet som ”malet”, måske en hentydning til, at befolkningen var tatoverede eller bar kropsmaling). Picterne var et keltisk folkeslag, som i oldtiden levede i det nordlige Skotland.

De hjemlige bevaringsforhold har ikke gjort det muligt at påvise, at vore forfædre bar tatoveringer. Men vi ved, at vi i norden havde god kontakt til det øvrige Europa med vareudveksling, plyndringstogter m.v.

Det er derfor nærliggende at forestille sig, at tatoveringer og kropsbemaling også indgik som et udtryks- og kommunikationsmiddel i Skandinavien. Helleristninger og  bronzesmedens udsmykninger taler f.eks. deres eget sprog om en sådan mulighed.

I weekenden den 1.-2. juli gæster to professionelle tatovører, Erik Reime og Colin Dale Lejre Forsøgscenter. De ser tatovering som en kunstform, og interesserer sig for tatoveringen kulturelt og historisk. De to har specialiseret sig i gamle tatoveringsteknikker og mønstre og kan tatovere uden brug af moderne tatoveringsmaskine. På Lejre Forsøgscenter vil de lave håndtatovering, fortrinsvist ved brug af rosentorne o.l. som nåle. Måske er det på tide, at vi stifter bekendtskab med de gamle tatoveringsteknikker.

Vel mødt til tatoveringshistorie og demonstration på Lejre Forsøgscenter i weekenden den 1.-2. juli ml. kl. 10-17 i Offermosen.


Fortsættes

Kunsten på Kroppen
Rådhusstræde 15 - 1466 København K
33 14 48 26